1 Kada ću morati početi plaćati za korištenje MOL plugee punionica?

Morati ćete platiti za korištenje MOL plugee punionica od 16. svibnja 2019.

2 Zašto moramo plaćati punjenje?

Uspostavljanje i upravljanje potrebnom infrastrukturom uzrokuje znatne troškove tako da ne bismo mogli raditi na poboljšanju svoje mreže kada bi usluga bila besplatna.

3 Koja je cijena jedne sesije punjenja?

U ovome trenutku možete kupiti jedinice punjenja. Cijena za normalno punjenje (AC) iznosi 54,90 HRK, a za brzo (DC) punjenje 74,90 HRK.

4 Kako mogu platiti punjenje?

Ovdje možete pronaći jasan pregled procesa, , pritisnite ovdje za više informacija..

5 Što će se dogoditi ako sam kupio/la uslugu, ali je punjenje nekako prekinuto prije postizanja stopostotne napunjenosti?

U tim slučajevima možete, naravno, nastaviti puniti. Obavijestite naše djelatnike na prodajnom mjestu i oni će poduzeti potrebne korake u dogovoru sa Službom za korisnike.

6 Gdje mogu postaviti pitanja ili prijaviti probleme?

Imamo ograničen kapacitet da Vam pomognemo na stanicama za punjenje, ali možete se javiti našoj Službi za korisnike, kliknite ovdje za više informacija.

7 Koje su vrste priključaka i razine izlazne snage dostupne za uslugu?

Na svim smo punionicama instalirali 1 CCS, 1 CHAdeMO i 1 priključak Tipa 2. Nazivna je izlazna snaga 22 kWh za normalno (AC) punjenje i 50 kWh za punjenje velikom snagom (DC).

8 Zašto se punjenje zaustavilo nakon pokretanja?

Scenarij 1: Vozilo je zaustavilo sesiju punjenja.

Scenarij 2: Punjač je zaustavio sesiju punjenja i ušao u način rada za slučaj opasnosti zbog kvara na vozilu.

Također, imajte na umu:

Naši će djelatnici poduzeti potrebne radnje za vas. Ako, međutim, sami želite spojiti/iskopčati kabel, izbjegavajte zaustavljanje sesije punjenja uporabom gumba za odvajanje u vašem vozilu. To može poremetiti procese sustava punjenja i uzrokovati kvar na punjaču. Međutim, ako dođe do takvog isključenja kabela, molimo Vas obavijestite naše djelatnike.

9 Koje su vrste punjača dostupne i za koje se modele vozila mogu koristiti?

Za punjenje kod kuće dostupni su priključci Tipa 1 (npr. za Nissan LEAF, Kiu Soul, Peugeot Ion) ili Tipa 2 (Mennekes) (npr. za Tesla Model S, VW eGolf, Renault Zoe).

Dva tipa punjača s istosmjernom strujom (DC) uvelike se koriste u Europi. Sustav CHAdeMO, koji su razvili japanski proizvođači automobila, koriste Nissan, Kia, Mitsubishi, Citroen i Peugeot, dok priključak CCS, nadograđenu verziju priključka Tipa 2, uglavnom podržavaju europski proizvođači automobila kao što su BMW i Volkswagen. Za punjenje Tesla Modela S može se koristiti adapter za priključak CHAdeMO.

10 Imam Opel Amperu; hoću li ga moći puniti?

Moguće je da se kabel adaptera Tipa 2 / Tipa 1 koji je isporučio proizvođač u dodatnoj opremi Opel Ampere možda neće moći koristiti za započinjanje postupka punjenja. Razlog tomu je što je proizvođač jedan od pinova na priključku kabela adaptera Tipa 2 napravio kraćim, što znači da nije napravljen odgovarajući fizički kontakt. To je zbog sigurnosnoga zahtjeva jer proizvođač preporučuje uporabu normalne AC punionice za ovaj model. Kabel adaptera dostupan je na tržištu i može se koristiti za pokretanje postupka punjenja za ovaj model.

11 Čujete li čudne, naizgled abnormalne zvukove ili glasan zvuk nalik ventilatoru koji dolazi iz punionice i ne znate što učiniti?

Ako se to dogodi, bili bismo Vam zahvalni kada biste to prijavili našim djelatnicima na prodajnom mjestu. Također je važno napomenuti da se ventilatori za hlađenje punionice mogu uključiti tijekom uobičajenoga rada. Oni emitiraju jasno čujnu buku koja je dio uobičajenog rada pa se u takvim slučajevima sesija punjenja ne bi trebala prekinuti i gumb za zaustavljanje u slučaju nužde se ne bi trebao koristiti.

12 Što znači AC punjenje?

AC punjenje znači punjenje „izmjeničnom strujom“. Zbog malog kapaciteta invertera ugrađenih u vozila, vrlo je malo automobila koji mogu iskoristiti svoju punu izlaznu snagu. Oni obično mogu isporučiti izlaznu snagu nižu od 50 kW, pri čemu je njihova standardna izlazna snaga 22 kW; međutim neki modeli automobila (npr. Renault) mogu doseći i više razine ulazne snage pomoću AC.

13 Koliko traje AC punjenje?

To ovisi o kapacitetu baterije i njezinoj razini napunjenosti. Trenutačni statistički podaci pokazuju da je našim klijentima potrebno od 1 do 1,5 sata da napune svoje automobile odjednom.

14 Što znači DC punjenje?

DC punjenje znači punjenje „istosmjernom strujom“. Punionice s kapacitetom većim od 40 kW zovu se „brze punionice“. Obično se radi o punionicama s istosmjernom strujom (DC).

15 Koliko traje DC punjenje?

To ovisi o kapacitetu baterije i njezinoj razini napunjenosti. Trenutačni statistički podaci pokazuju da je našim klijentima potrebno od 25 do 35 minuta da napune svoje automobile odjednom.

MOL Plugee Uvjeti korištenja i Zaštita privatnosti   |   Služba za korisnike   |   Next-e
​Projekt Next-E sufinancira se iz programa Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF) Europske unije.

​Za ovu objavu odgovoran je isključivo autor.
​Europska unija nije odgovorna ni za kakvu uporabu informacija koje se nalaze u njoj.
next-e logo
EU logo
​Sufinancirano instrumentom Europske unije za povezivanje Europe